VR – onko mikään muuttunut?

No ei sitten mikään – paitsi hinnat – ne ovat nousseet, mutta laatu ei. Joudun taas kerran toteamaan: jos pitää valita junan tai bussin väliltä: ota bussi.

Saavuin noin 12.05 rautatieasemalle noustakseni M-junaan. 12.03 lähtevä M-juna saapui myöhässä, nousin siihen pahaa aavistamattomana ja se lähti 12.09. Matka sujui normaaliin tapaan aina Ilmalaan asti, jossa kaikki alkoi mennä pieleen.

Hetken Ilmalassa seisottuamme saimme kuulutuksen että Huopalahdessa on ruuhkaa ja joudumme odottamaan hetken. Hyvä, paitsi että se antoi kuvan, että pääsisimme pian jatkamaan. Odottelimme lisää, ja saimme toisen kuulutuksen että odotamme ajon sallivaa valoa. Noin 20 minuutin odottelun jälkeen tulee kolmas kuulutus, että Huopalahdessa on joku laitevika. Näihin aikoihin VR:n sivuilla oli ilmoitus, että junat saattavat myöhästyä 15 minuuttia(!). Lopulta noin kolmen vartin odottelun jälkeen pääsimme jatkamaan matkaa; vartin junamatka venyi reiluun tuntiin.

Analysoidaampas vähän:

  1. Jotain vikaa siellä oli jo ennen junan lähtöä rautatieasemalta, koska se tuli myöhässä.
  2. Juna lähti rautatieasemalta, vaikka jonkun olisi pitänyt tietää että ongelmia on tiedossa.
  3. Juna ajoi Ilmalaan asti, jolloin suurin osa matkustajista ei tiedä miten sieltä pääsisi helposti pois.
  4. Kuulutuksissa puhuttiin ensin lyhyestä ajasta, joten junan kuljettavat eivät tienneet ongelmista.

Ongelmia:

  1. VR:llä ei selkeästi tiedotus pelaa, ei edes henkilöstön välillä, koska junan kuljettajat olivat yhtä pihalla kuin matkustajatkin.
  2. Vähäinen tiedotus on yltiöoptimista ja jopa väärää, sekä junassa että sivuilla.

Miten asiat olisi voinut tehdä paremmin – vahinkojen minimointi? Jos tieto olisi kulkenut, juna olisi voinut jäädä joko Rautatieasemalle ja Pasilaan, ja matkustajat olisivat helposti vaihtaneet kulkuvälinettä. Vaihtoehtoisesti juna olisi voinut palata Ilmalasta Pasilaan, tai olisi voitu heti kertoa, että vikaa korjataan ja kestosta ei tietoa – parhaassa tapauksessa kertoa korvaavista liikennevälineistä. Mutta ei, onneksi sentään ei jääty keskelle rataa ilman mahdollisuutta päästä pois junasta.

Nyt taitaa olla sillä lailla, että tämä ”ympäristöystävällinen ja energiatehokas liikennemuoto” jää minulta jatkossa käyttämättä. Surullisinta on, että tätä on nyt katseltu tarpeeksi kauan, eikä mitään ole tapahtunut. Asiakas kärsii, eikä VR:lle tule mitään sanktioita vaikka junat seisovat. Verkkohesariin tulee uutinen, ihmiset haukkuvat VR:ää vuorokauden ajan ja kaikki jatkuu vanhaan malliin. Vertailun vuoksi voi katsoa miten raitiovaunut seisovat.

-- .